torstaina, elokuuta 21

Pahuus maailmassa

(Huomiselle uskonnon etiikan kurssille piti tehdä jokin työ aiheesta 'Pahuus maailmassa'. Koska en osaa mitään muuta kuin mukasyvällistä tekofilosofista kakkandeerusta, niin annan myös teille luettavaksi tämän kerrassaan... omituisen tekstin. Ja ei, en varmaan tajua itsekään tästä mitään kun aamu koittaa, joten kaikki jääkööt teidän omien tulkintojenne varaan. So long and goodnight!)

Pahuus maailmassa

Ihmisen moraalinen käsitys pahuudesta on nuorena mustavalkoinen, on vain hyvää ja pahaa. Kun kasvetaan, harmaan sävyjä ilmestyy ja yhtäkkiä kaikki onkin epävarmaa. Ei  voi tietää, onko tämä harmaata aluetta, mustaa vai valkoista. Silloin on se hetki, kun katoaa sosiaalisen yhteisön paineeseen ja mielipiteeseen. Silloin, kun et ole valmis tekemään itsellesi moraalista astinlautaa, sellaista tarjotaan sinulle. Sitä tarjoavat kristityt, muslimit, wiccat, satanistit ja jopa tiedemiehet. Minne tahansa käännyt, sinulle tarjotaan moraalista ohjenuoraa hopealautasella. Tiskillä voit valita, koota oman Subway-leipäsi tavoin sen käytöskoodiston, joka tuntuu oikeimmalta.

Mala en se.

Absoluuttisen pahat rikokset, jotka ovat kaikkien mielestä vääriä. Vai ovatko? Seitsemän miljardia ihmistä, seitsemän miljardia erilaista vastausta, seitsemän miljardia mielipidettä. Mikä on oikein, mikä väärin. Sinä vastaan minä. Minä sanon, että varastaminen, sinä tappaminen. Kommunikaation kuilu ei kerro, että varastamisella tarkoitan kaikkea. Elämän varastamista toiselta. Asiat voidaan ilmaista monin tavoin, nykyään niiltä ilmaisuilta suljetaan korvat.

Mala prohibita.

Jalan voi myös tukea lakeihin, joita voidaan muuttaa vain useilla monimutkaisilla, byrokraattisilla ja propagandaa täynnä olevilla tavoilla. Julkisen sektorin rikolliset istuvat puku päällä jossain kaukana päättämässä, että poliisilta vähennetään määrärahoja ja täten autetaan yksityisen sektorin rikollisia heidän työssään. Mala en se vai mala prohibita?

Molempia.

Pahuus on sen sydämessä, joka haluaa vahingoittaa. Aiheuttaa mielipahaa, kylvää vihaa ja katkeruutta ja tuhota kaiken kauniin. Mikä on kaunista? Ihmiset. Hyväntuuliset, avoimet ja ystävälliset ihmiset. Kaunista on ilta-aurinko, joka saa bussipysäkillä seisojat hymyilemään itsekseen, joka antaa ihmisen kantaa samaa hehkua.

Pahuus on sitä, että sammuttaa sen hehkun.

Sen voi sammuttaa monella tavalla. Aja ylinopeutta, koska mainioilla maalivahdin reflekseillä ehdit jarruttaa sadan kilometrin tuntivauhdista nollaan metrin aikana. Pieni pää iskeytyy katuun valheellisen megalomanian takia. Varasta toiselta elämä, koska hän yritti sammuttaa sinun hehkusi. Varasta toiselta rahat, koska sinä itse olet liian ylpeä kääntyäksesi sosiaalihuollon puoleen. Tönäise uimataidoton kaveri laiturilta veteen, koska kaikkihan osaavat uida. Jätä tienvarressa ottamatta nelivuotiaan sukulaislapsen käsi käteesi siksi aikaa, että tarkistat Facebookin, koska eihän niin iso ikinä lähde minnekään yksin. Sytytä kaivattu hehku johonkin elottomaan ja jätä se ilman valvontaa. Se valheellinen hehku nielaisee jonkun.

Maailman pahuus piilee siinä, että se sama paha on jokaisella sisäänrakennettuna. Sillä ei ole väliä mistä olet kotoisin, mitä rotua edustat, mikä on seksuaalisuutesi tai mitä söit aamupalaksi, pekonia vai banaania. Sinun yhteiskunnallisella pelipaikallasi ei ole mitään väliä. Se, että olet ammatiltasi poliisi, lääkäri tai lähihoitaja, ei tarkoita etteikö sinulla olisi pahuutta sisälläsi. Se, että olet ammattitappaja, ei tarkoita sitä, etteikö sinulla olisi hyvyyttä sisälläsi.

Karma.

Sitä mitä lähetät, sitä myös saat. Jokainen teko ja jokainen valinta vaikuttaa joka hetkeen. Jokaisessa meissä asuu pieni hirviö, jonka olemassaolon moni haluaa kieltää. Enhän minä ikinä voisi tehdä niin, enkä voisi tehdä näin. Se on mahdotonta, en minä. Sinut on tehty legopalikoista, jokainen edustaa jotain asiaa sinussa. Jokaisella on musta pala, jokaisella on punainen ja jokaisella on sininen. Jokainen teko ja valinta vaikuttaa siihen, alkaako mustasta valua väriä, joka peittää alla olevan kirkkaan värin. Musta pala on aina ylimmäisenä, jotta sillä on mahdollisuus levitä kaikille elämän osa-alueille.

Mustaa legoa ja hirviötä ei voi poistaa, niitä ei voi jättää huomiotta.

Koska sitä on maailma.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heitä kommentti!