tiistaina, heinäkuuta 4

Sinun ei ole pakko antaa anteeksi

Jokainen kiusaamisesta ylipääsemistä käsittelevä artikkeli toitottaa, että ei voi parantua ennen kuin antaa kiusaajille anteeksi. Antaa kiusaajille anteeksi?! Se on kohta, johon yleensä lopetan artikkelin lukemisen ennen kuin näkökentässäni oleva puna mustuu ja kirjoitan tulikivenkatkuisen vastauksen. Miltei jokaisessa artikkelissa puolustellaan, että kiusaaja kiusaa syystä x. Pieni info tähän väliin: ei kiinnosta. Ihan sama, ei ole olemassa tarpeeksi hyvää syytä kiusaamiselle. On sairasta, että pitäisi silitellä ja sääliä sitä, joka ei empinyt hetkeäkään kyykyttää ja nöyryyttää toista ihmistä.

Oletteko tulleet miettineeksi, että myös "pelkkä" sanallinen kiusaaminen on väkivaltaa? Se on henkistä väkivaltaa ja se voi tehdä jopa fyysistä väkivaltaakin pahempaa tuhoa, sillä se pirstoo ihmisen minäkuvaa, vääristää sen ja tekee kaikesta elämässä ihan helvetin paljon hankalampaa. Kun käsitys omasta itsestä on vääristynyt, se murentaa pohjan elämältä. Jokaisen on rakennettava oma elämänsä vain ja ainoastaan itsensä varaan, mutta entä kun ei ole olemassa sellaista peruskalliota? Entä kun ainut mitä on, on epämääräinen itseinhon, epäilyksen ja hajanaisten palasten luoma suomainen lieju?

Siksi en ymmärrä ihmisiä, joiden mielestä kiusatun velvollisuus ja edellytys jatkaa elämää on antaa kiusaajalle anteeksi. Ei kiusattu ole tehnyt kiusaajalle mitään, ei kiusaajalle jää siitä mitään muuta kuin sairas tyydytys ja ylemmyydentunne. Mikään maailman katumus ja syyllisyydentunto ei vastaa sitä tuskaa ja niitä ongelmia, joita kiusaamisesta tulee. Maailma on pullollaan surullisia esimerkkejä tästä. Muistakaa, että itsensä hukuttaminen vihaan ja katkeruuteen on täysin eri asia, kuin olla antamatta anteeksi.

Kiusattu,
sinun ei tarvitse antaa anteeksi.

2 kommenttia:

  1. Anteeksi antamisessa on kyse sinusta itsestäsi. Sinä annat anteeksi toiselle itsesi takia. On helpotus päästää irti. Kannat joka hetki sisälläsi kaikkea sitä negatiivista kuonaa. Asiaa pitää työstää kauan ja se ei ole helppoa. Mutta se on sen arvoista. Etkö haluat olla vapaa? Katkeruus ei kaunista. Se syö sinua koko ajan sisältä päin. Jos haluat, voit joku päivä olla asian kanssa sinut. Kiusaajat painivat omien demonien kanssa. Vaikka annat anteeksi niin sinun ei tarvitse hyväksyä sitä mitä sinulle tehtiin. Ne ovat kaksi eri asiaa. Paljon tsemppiä jatkoon. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Irti päästääkseen ei tarvitse antaa anteeksi ja katkeruus ei ole sama asia kuin anteeksiantamattomuus. Myöskään tapahtuneen hyväksyminen ei vaadi anteeksi antamista.

      Poista

Heitä kommentti!