tiistaina, heinäkuuta 28

Meillä on unelma

Minulla on unelma, että saan elää monikulttuurisessa Suomessa, jonne kuulun.


Tänään Helsingissä osoitetaan mieltä rikkauden puolesta. Monikulttuurisuus ei ole mikään uusi juttu. Suomessakin on ollut suomenruotsalaisia, suomenvenäläisiä sekä koltan-, inarin- ja pohjoissaamelaisia  kauemman kuin kukaan tällä hetkellä elossa oleva muistaa. Heillä on omat perinteensä ja tapansa. Heillä on oma kulttuurinsa meidän kulttuurimme sisällä. He kuuluvat meidän kulttuuriimme ja me heidän, vaikkemme sitä tajuakaan.

Ilman monikulttuurisuutta meillä ei olisi yhtä Suomen suurimmista myyntivalteista. Ilman Tove Janssonia meillä ei olisi Muumeja, joista Suomi on etenkin Aasiassa tunnettu. Sieltä matkustaa ihmisiä nähdäkseen meidän luontomme, Muumimaailman ja tutustuakseen meidän raadollisen rehelliseen kulttuuriimme. Tänne matkustaa asiantuntijoita tutustuakseen yhteen maailman parhaimmista koulutussysteemeistä, joka sekin on lähtöisin Ruotsista, josta Oskari Mantere pääasiassa otti mallia, toki vaikutteita tuli muistakin Euroopan maista. Nokia-konsernin perustaja oli Knut Fredrik Idestam, suomalaista eliittiä ja täten ruotsinkielinen.

Haluatteko sitoutua irti kaikesta monikulttuurisesta? Myykää kaikki elektroniikkanne, pyyhkikää Nokia-ihailunne, urheilusta ainoat sallitut lajit ovat eukonkanto ja supisuomalainen pesäpallo, älkää katsoko/lukeko/kuunnelko Muumeja, älkää katsoko televisiota, älkää käyttäkö Serlan vessapaperia (Gustaf Adolf Serlachius aivan samalla tavalla ruotsinkielinen), älkää käyttäkö autoja, polkupyörätkin voitte myydä ja hylätkää sosiaalinen media. Myös kulutushyödykkeet ovat osa kulttuuria, sekä sitä missä ne on tehty että niitä käyttävää.

Elottoman monikulttuurisuuden voitte kyllä hyväksyä, mutta apua tarvitsevan lähimmäisen käännytätte ovelta vain koska hän ei ole samaa vaalean sävyä kuin te itse. Tai koska hän ei ole tapakristitty. Tai koska hän uskoo. Suljette toisen ulkopuolelle rankaisten häntä rikoksista, joita joku hänelle tuntematon on tehnyt. Rikoksia on tehty aina ja niitä tullaan tekemään, niihin syyllistyneitä voivat olla sekä suomalaisia että ei-suomalaisia. Se ei muuta sitä faktaa, etteivät kaikki ole samanlaisia. Maahanmuuttajat tekevät täällä ne työt, jotka eivät kelpaa suomalaisille. Heille, joilla kaikki on ollut aina hyvin ja joiden ei ole ikinä tarvinnut pelätä. Heille, jotka eivät ole Veikko Lavin kanssa samaa mieltä.

Jokainen ihminen on laulun arvoinen.
Jokainen elämä on tärkeä.

2 kommenttia:

  1. Myös monet kuuluisimmat taiteilijamme olivat ruotsinkielisiä, esim. Albert Edelfelt ja Helene Schjerfbeck. Juhani Ahonkin nimi ennen "suomennosta" oli Johannes Brofeldt. Eikä hänen vaimonsa Venny Soldan-Brofeldt koskaan ottanut miehensä suomenkielistä sukunimeä käyttöönsä. Silti he kaikki olivat suomalaisia ja pyrkivät vahvasti tuomaan suomalaisuutta esille monessa käänteessä. Edelfelhän tunsi henkilökohtaisesti Venäjän kaksi viimeistä keisaria ja oli pitkältä Edelfeltin ansiota, että Suomi sai oman osaston Pariisin maailman näyttelyyn vuonna 1900.

    Ja poistin edellisen kommenttini, koska siinä oli liikaa kirjoitusvirheitä.. :)

    VastaaPoista

Heitä kommentti!